Op oude kaarten is te zien dat de IJssel bij Doesburg over een lengte van enkele kilometers twee takken had die samen een smalle zandplaat omsloten. Deze plaat in de rivier staat voor een deel bekend als de Stadsweide. Nadat de westelijke IJsseltak niet meer als rivierloop functioneerde, zijn delen ervan gedempt en andere delen zijn open water gebleven. De Lamme IJssel is daar een voorbeeld van. Het waterpeil daarvan verandert met dat van de IJssel. Bij een lage stand van de IJssel kan deze restgeul grotendeels droogvallen.
Grote variatie in leefgebied en vogelsoorten
Brede rietkragen omzomen de restanten van het open water. In strenge winters is het een geliefde schaatsplek, mede door de beschutte ligging door de hoge bomen langs het riet. Het water en de omliggende gronden zijn in het bezit van de Gestichten Doesburg en zijn voor een deel planologisch bestemd als natuurterrein. De grote variatie biotopen (open water, rietkragen, opgaand moerasbos, weilanden omzoomd door hagen) maakt dit terrein en de directe omgeving tot een belangrijk leef- en broedgebied voor verschillende vogelsoorten van wateren, moerassen en graslanden zoals: eenden, ganzen en steltlopers. Daarnaast verwachten wij dat in de opgaande beplanting tal van vogelsoorten aanwezig zijn die daar kunnen broeden. De bomen binnen zijn geschikt voor holenbroeders. Dit ensemble van verschillende agrarische cultuurlandschappen wordt gezien als optimale foerageergronden voor uilen, moeras- en struweelvogels. Echter, het is onbekend welke soorten het gebied als territorium gebruiken. Bovendien is er tot nu toe geen actief en gericht beheer gevoerd op het water en de aangrenzende moerassen. Daarom ligt de vraag voor, of en hoe dat beheer vorm zal moeten krijgen.
Natuurwaarden versterken
Het beleid van de Gestichten met betrekking tot de gronden is er op gericht om de natuurwaarden daarvan te versterken. Daarom heeft het bestuur aan de “Vogelwerkgroep van Stad en Ambt Doesborgh” gevraagd om komend seizoen een broedvogelinventarisatie te gaan maken van het gebied rond de Lamme IJssel. Zo’n inventarisatie houdt in dat, volgens een voorgeschreven methode, het gebied tijdens het broedseizoen wordt bezocht. Dat gebeurt op verschillende tijdstippen van de dag (nacht, ochtend en dag). Tijdens de bezoeken wordt gelet op territorium en nest-indicatieve gedragingen van de vogels, zoals zang, balts, alarm, voerdragende oudervogels en bedelende jongen. De resultaten zullen worden vastgelegd in een rapport.