De gemeenteraad van Doesburg stemde donderdag 27 januari in met de plannen van Rotra, Ubbink, Kuehne + Nagel en Container Terminal Doesburg (CTD) om te kunnen groeien op het bedrijventerrein aan de Verhuellweg.
Een groot aantal inwoners en organisaties, waaronder de Gestichten Doesburg, hebben zich in Doesburg om allerlei redenen verzet tegen deze plannen, aangezien zowel de omgeving van- als de leefbaarheid in Doesburg ernstig worden aangetast. Helaas maken politieke partijen andere afwegingen, ook landelijk, waarbij de gezondheid en belangen van burgers niet altijd voorop staan.
Plan Verhuellweg voldoet niet aan wettelijke eisen en moet van tafel
Op een groot aantal punten voldoet het ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerrein Verhuellweg niet aan geldende wet- en regelgeving. De gemeenteraad van Doesburg kan daarom niet anders dan het plan verwerpen.
Tot die conclusie komt Gestichten Doesburg op grond van een door haar aan onafhankelijk deskundigen gevraagd advies. Specialisten op het gebied van ruimtelijke ordening van het gerenommeerde advocatenkantoor Hekkelman hebben het plan en bijbehorende rapporten, die in opdracht van de Verhuellweg-bedrijven voor de aanvraag van de bestemmingsplanwijziging waren opgesteld, beoordeeld op juridische haalbaarheid.
De bevindingen zijn glashelder: er is behoorlijk wat mis met de onderbouwing van de plannen. Op tal van punten wordt niet voldaan aan wet- en regelgeving op het gebied van milieubeheer, geluidhinder, en natuurbescherming. Een milieueffectenrapportage (mer) ontbreekt, er is gebruik gemaakt van een verkeerde omgevingsverordening en van verouderde onderzoeken op het gebied van flora en fauna.
Door Hekkelman is tevens gekeken naar de (summiere) second opinion die op verzoek van de gemeenteraad is geleverd door het Bureau TAUW. Ook hierover komen de deskundigen tot de slotsom dat er slecht werk is geleverd. Zo is er door TAUW geen enkele beoordeling gegeven van de ecologische verantwoording in het plan, waaraan juist nogal wat schort. Het feit bijvoorbeeld dat de beoogde uitbreiding van de kade deels in het Natura 2000-gebied Rijntakken ligt maar waarvan de effecten door Sweco niet in kaart zijn gebracht, is door TAUW genegeerd.
Zwaar tilt de stichting aan de kritiek van Hekkelman op de wijze waarop de gemeente is omgegaan met de indieners – personen en organisaties – van de 59 zienswijzen. Na de terinzagelegging van het ontwerpplan begin vorig jaar zijn nogal wat rapporten gewijzigd, toegevoegd of aangevuld. De indieners hebben daar geen toegang toe gekregen, laat staan dat zij de gelegenheid hebben gehad erop te reageren.
Voorzitter Jan van Amstel van Gestichten Doesburg: “Het is een kwestie van behoorlijk bestuur dat burgers die een zienswijze indienen, alle aanvullende rapporten kunnen lezen en eventueel becommentariëren. Als de gemeenteraad de indieners van zienswijzen serieus wil nemen, zal dit alsnog moeten gebeuren.”
Gestichten Doesburg, benadrukt voorzitter Van Amstel, mengt zich in de discussie over het plan Verhuellweg op grond van haar opdracht het sociaal, monumentaal, cultureel en duurzaam belang van Doesburg te dienen. “De voorgenomen bedrijfsuitbreidingen aan de Verhuellweg moeten worden gezien als een ingrijpende stedelijke ontwikkeling. Die overigens helemaal niet wordt genoemd in de zojuist vastgestelde Toekomstvisie 2040! Juist daarom vindt Gestichten Doesburg het zo belangrijk dat zorgvuldig wordt omgegaan met de gevolgen van deze ingrijpende plannen.”
Het rapport van Hekkelman is door Gestichten Doesburg gestuurd naar alle raadsfracties, met daarbij het dringend advies het plan zoals het er nu ligt van tafel te halen. Voorzitter Jan van Amstel: “Als er zó veel twijfel is over de juridische houdbaarheid, zoals nu blijkt, kun je als gemeenteraad niet anders dan besluiten het voorstel af te wijzen.”
Hoe nu verder?
Met stijgende verbazing hebben wij kennisgenomen van de discussie en de besluitvorming in de gemeenteraad. De vele Doesburgers die bezwaar hebben gemaakt tegen de plannen zijn niet serieus genomen. Wij zijn onvolledig geïnformeerd, fundamentele kritiek is terzijde geschoven en conclusies van de Second Opinion en Quick Scan zijn niet onderbouwd.
Sinds de termijn voor het indienen van de 59 zienswijzen gesloten werd, zijn er meerdere nieuwe rapporten verschenen. Het gemeentebestuur vindt het niet nodig om deze rapporten ter kennis te brengen van de indieners van de zienswijzen. Als gevolg hiervan zijn wij, de bezwaarmakers, onvolledig geïnformeerd. Daarbij komt dat het rapport Hekkelman met fundamentele kritiek op de voorliggende plannen niet op de agenda is geplaatst en in de vergadering van de gemeenteraad was het slechts ter kennisneming. Door gemeenteraadsleden zijn wel enkele vragen gesteld naar aanleiding van het rapport, maar een belangrijk deel van de kritiekpunten uit het rapport is door het College niet beantwoord.
Voor een goede beoordeling van de besluitvorming door de gemeenteraad is het noodzakelijk dat wij inzicht krijgen in de nieuwe rapporten. Dit geldt ook voor de Second Opinion en de Quick Scan. We hebben kennisgenomen van de conclusies, maar missen de onderbouwing daarvan. Ook verwachten wij nog een reactie op het rapport Hekkelman. Pas als wij deze informatie hebben kunnen we beoordelen of we verdergaan en -zo ja- hoe we verdergaan.