In het van Brakellhofje aan de Veerpoortstraat ligt een bijzondere muur die een tastbare herinnering vormt aan een tot in de vroege negentiende eeuw op deze plaats gesitueerd pand. In 1426 kwamen de Broeders van het Gemene Leven, ook wel Fraters genoemd, naar Doesburg, waar zij zich in 1429 vestigden in een aangekocht huis met erf aan de Waterstraat. Dit huis was al in de veertiende eeuw gebouwd.
De muur in het van Brakellhofje behoort voor een groot deel tot dit huis. Het huis werd geschikt gemaakt voor kerkelijk gebruik. In 1441 werd er een kapel met altaar ingewijd. Op 7 april 1446 werd grond aangekocht in de huidige Nieuwstraat waar een nieuw onderkomen werd gebouwd, waarna omstreeks 1448 het oude fraterhuis werd verkocht aan priester Evert van Bingerden, afkomstig uit een oud adellijk geslacht. Deze bestemde het tot een huis voor arme vrouwen, echter nog altijd onder het bestuur van de provisoren van het fraterhuis.
Later werd het huis specifiek bestemd voor armlastige weduwen. In 1811 werd dit weduwehuis verplaatst naar het Arme Klerckenhuis aan de Hoogestraat 3 in Doesburg, waarna het door de weduwen verlaten terrein in het bezit kwam van Stadscommandant kolonel Willem de Vaynes van Brakell. Waarschijnlijk is daarna het oude gebouw, op de nog bestaande muur na, gesloopt.
Zeker is dat het oude fraterhuis in 1832 niet meer aanwezig was. De muur heeft een ouderdom die waarschijnlijk voor het oudste (noordelijke) deel in de veertiende eeuw ligt. De aansluitende delen zijn door toepassing van hergebruikt materiaal minder goed te dateren, maar ook hier is een datering in de vijftiende eeuw aannemelijk. Vanwege zowel de situering als de historische opzet en materialen heeft de muur een grote cultuurhistorische waarde.